Grundämnet nickel (Ni)

Nickel är grundämne 28 i det periodiska systemet. Detta tal är även atomnumret för nickel vilket betyder att nickel har tjugoåtta protoner i sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för nickel är Ni och grundämnet hör till ämnesklassen övergångsmetaller.

Nickel i det periodiska systemet
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
1 H He
2 Li Be B C N O F Ne
3 Na Mg Al Si P S Cl Ar
4 K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr
5 Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
6 Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
7 Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Bläddra mellan närliggande grundämnen
Kobolt    ←   Nickel   →    Koppar
Bild på grundämnet nickel

Nederländska mynt gjorda av ren nickel.
© W. Oelen / CC BY-SA
Engelskt namn
Nickel
Kemiskt tecken
Ni
Atomnummer
28
Grupp
10
Period
4
Relativ atommassa
Atommassa
58,6934 u
Antal protoner i kärnan
28
Densitet
8900 kg/m3
Smältpunkt
1726 K   (1453 ℃)
Kokpunkt
3110 K   (2837 ℃)
4 Mohs
[Ar] 3d94s1
Fullständig elektronkonfiguration:
1s22s22p63s23p63d94s1
Upptäckt år
1751
Upptäckt av
Axel Fredrik Cronstedt
Grundläggande data om grundämnet är avläst från Wikipedia

Allmänt om grundämnet nickel

Grundämnet nickel är en hård metall som är silvervit med en svag guldnyans till utseendet. Nickel är ett av bara fyra grundämnen som är magnetiskt vid rumstemperatur, de andra tre är järn, kobolt och gadolinium. Nickel har en hög motståndskraft mot oxidering, och används därför ofta i olika legeringar. Framför allt är det vanligt att man använder legeringar med nickel i produkter som behöver skyddas från oxidering. Det är även vanligt att man använder nickel i mynt, gitarrsträngar och återuppladdningsbara batterier (nickelkadmiumbatterier och nickelmetallhydridbatterier).

Nickelallergi

Någonting som de allra flesta har hört talas om är nickelallergi, vilket är en kontaktallergi som kan orsakas av nickel. Nickelallergi brukar yttra sig i form av att huden får röda prickar som ser ut som akne, fast lite större, och som kliar. Det är väldigt vanligt att det finns nickel i smycken såsom t.ex. örhängen och armband, varför nickelallergi ibland kan uppstå efter långvarig användning.

Mekanismen bakom nickelallergi bygger på att nickelatomerna reagerar med de molekyler som finns på hudcellernas yta, vilket gör att molekylerna till viss del förändras. När denna förändring sker känner kroppens immunförsvar inte längre igen dessa celler, och försöker därför bryta ned dem.

Kort historik om nickel

Nickel som metall och kemisk förening eller legering har använts under lång tid, man har kunnat spåra användandet till åtminstone 3 500 år före Kristus. Första gången som nickel blev identifierat som ett eget grundämne var dock år 1751, då den svenske kemisten Axel Frederik Cronstedt när han skulle utvinna koppar från legeringen kopparnickel. Istället för koppar fick han fram en vit metall, som han sedan valde att kalla nickel utifrån den legering han hade jobbat med.


Skrivet av Stefan Johansson
Texten uppdaterades senast 2020-09-23.




Kommentarer


#1   Anonym   2022-03-30 10:55  
Väldigt intressant

Skriv en kommentar