Grundämnet nickel (Ni)

Nickel är grundämne 28 i det periodiska systemet. Detta tal är även atomnumret för nickel vilket betyder att nickel har tjugoåtta protoner i sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för nickel är Ni och grundämnet hör till ämnesklassen övergångsmetaller.

Nickel i det periodiska systemet
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
1 H He
2 Li Be B C N O F Ne
3 Na Mg Al Si P S Cl Ar
4 K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr
5 Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
6 Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
7 Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Bläddra mellan närliggande grundämnen
Kobolt    ←   Nickel   →    Koppar
Engelskt namn
Nickel
Kemiskt tecken
Ni
Atomnummer
28
Grupp
10
Period
4
Relativ atommassa
Atommassa
58,6934 u
Densitet
8900 kg/m3
Smältpunkt
1726 K   (1453 ℃)
Kokpunkt
3110 K   (2837 ℃)
4 Mohs
[Ar] 3d94s1
Fullständig elektronkonfiguration:
1s22s22p63s23p63d94s1
Upptäckt år
1751
Upptäckt av
Axel Fredrik Cronstedt
Grundläggande data om grundämnet är avläst från Wikipedia

Nickel är en hård metall som är silvrig i färgen. Metallen har hög motståndskraft mot oxidering och används därför ofta i olika legeringar. Vanliga användningsområden är därför ofta i produkter och komponenter som utsätts för påfrestningar som annars ofta framkallar oxidering. Den största delen av nickelproduktionen går till tillverkning av rostfritt stål. Mynt innehåller ofta nickel, liksom smycken och gitarrsträngar. Ofta innehåller även katalysatorer nickel.

Många hör talas om nickel i samband med nickelallergi, som är en vanlig kontaktallergi man kan utveckla och ger besvär när man exempelvis bär smycken som innehåller nickel, och i vissa fall när man hanterar många mynt. Symptom kan vara att huden blir röd och irriterad och kliar. Ofta är smycken idag nickelfria.

Även om nickel inte är en av de viktigaste mineralerna ur ett biologiskt perspektiv, har man funnit att vissa organismer är beroende av nickel. Vissa studier på djur har visat att nickel fyller en funktion i levern.

Nicklet har en lång historia och har spårats väldigt långt bak i tiden. Man har hittat ting tillverkade i dagens Syrien 3500 år före Kristus, som innehöll nickel. Det var dock en svensk vid namn Axel Frederik Cronstedt som utvann nickel rent för första gången år 1751, när han egentligen ville få fram koppar från kopparnickel. Detta gjorde han i en gruva i Hälsingland.

Skriv en kommentar