Grundämnen.com/Periodiska systemet/40 - Zirkonium (Zr)

Grundläggande data om zirkonium

  ››  Klicka här för att läsa mer om zirkonium

Engelskt namn
Zirconium
Kemiskt tecken
Zr
Atomnummer
40
Grupp
4
Period
5
Relativ atommassa
Atommassa
91.224 u
Densitet
6530 kg/m3
Smältpunkt
2125 K   (1852 ℃)
Kokpunkt
4650 K   (4377 ℃)
5 Mohs
Upptäckt år
1789
Upptäckt av
Martin Heinrich Klaproth

Grundämnet zirkonium (Zr)

Zirkonium är ett kemiskt grundämne med atomtal 40 och symbol Zr. Det är en metall som är väldigt reaktiv och kan förena sig med andra ämnen som kväve och syre med lätthet. Tillför man andra ämnen till zirkonium som aluminium, titan, krom eller titan kan man göra legeringen till en mycket användbar metall.

Ett ämne innehållande zirkonium, zirkoniumdioxid framställdes för första gången år 1824 i USA. Det var första gången som zirkonium framställdes rent för första gången. Namnet kom av metallen zirkon och detta namn kommer i sin tur från ordet för guldfärgad på arabiska. Denna metall är dock grå-vit i sig själv.

Detta är ett ämne som har ganska smala och få användningsområden i ren form. Den har dock vissa mycket bra och unika egenskaper såsom väldigt god motståndskraft mot korrosion och att ämnet inte absorberar neutroner särskilt enkelt. Det är därför ett populärt ämne att använda vid inkapsling av kärnbränsle. Ibland används zirkonium i proteser och implantat. Detta delvis eftersom det inte är giftigt.

Skriv en kommentar