Grundämnet molybden (Mo)

Molybden är grundämne 42 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för molybden vilket betyder att molybden har fyrtiotvå protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för molybden är Mooch grundämnet hör till ämnesklassen övergångsmetaller.

Grundläggande data om molybden

  ››  Klicka här för att läsa mer om molybden

Engelskt namn
Molybdenum
Kemiskt tecken
Mo
Atomnummer
42
Grupp
6
Period
5
Relativ atommassa
Atommassa
95,96 u
Densitet
10220 kg/m3
Smältpunkt
2880 K   (2607 ℃)
Kokpunkt
5830 K   (5557 ℃)
5,5 Mohs
Upptäckt år
1778
Upptäckt av
Carl Wilhelm Scheele

Molybden har den kemiska beteckningen Mo och atomnummer 42. Molybden är ett grundämne som hör till gruppen metaller. Första gången det framställdes var redan år 1781 och det var faktiskt en svensk kemist som låg bakom detta, Peter Jakob Hjelm. En sak som utmärker molybden är dess väldigt höga smältpunkt, en av de högsta av samtliga grundämnen. I ren form är metallen vit eller silveraktig.

Detta är en relativt sällsynt metall och den har inte heller jättemånga användningsområden. Den används i legeringar för att öka stålets styrka och värmebeständighet. Molybden gör även att stålet blir mer korrosions- och syrabeständigt.

Trots att många antagligen aldrig har hört talas om molybden innan, så är det ett viktigt spårämne i organismer. Utan molybden skulle människans överlevnad vara hotad. Man får i sig spårämnet via kosten, främst i kött, bönor och ägg. Rollen molybden har i kroppen är både att den är nödvändig för vissa enzymers funktion, samt som en komponent i tandemaljen.

Detta är helt enkelt ett livsnödvändigt ämne som trots det är väldigt okänt bland de flesta.

Skriv en kommentar