Grundläggande data om argon

  ››  Klicka här för att läsa mer om argon

Engelskt namn
Argon
Kemiskt tecken
Ar
Atomnummer
18
Grupp
18
Period
3
Relativ atommassa
Atommassa
39.948 u
Densitet
1.784 kg/m3
Smältpunkt
84 K   (-189 ℃)
Kokpunkt
87.3 K   (-185.7 ℃)
Upptäckt år
1894
Upptäckt av
Lord Rayleigh and William Ramsay

Grundämnet argon (Ar)

Argon har den kemiska beteckningen Ar och atomnummer 18. Argon är ett grundämne som räknas till ädelgaserna. Ädelgaser kännetecknas bland annat av mycket låg reaktivitet samt att de är i gasform även i vanlig rumstemperatur och tryck. Argon är den av ädelgaserna som är mest förekommande på jorden. Det argon som används inom industrin framställs vanligtvis ur luften genom en särskild destilleringsteknik.

I slutet av 1700-talet kom kemister i kontakt med det nya ämnet men lyckades inte identifiera det. Skotten William Ramsay forskade mycket på argonet och upptäckte efter många års forskande att det var ett nytt grundämne. Han namngav ämnet till argon efter grekiskans argos som betyder lat eller trög.

Vanliga användningsområden för argongasen är som skyddsgas, i glödlampor och inom cancerbehandling. Eftersom argon används inom livsmedelsindustrin som förpackningsgas har den ett E-nummer som är E938. I glödlampor är den en skyddsgas och skyddar glödtråden från att oxidera. Också vid svetsning är det en skyddsgas. Argonet förhindrar en reaktion mellan metallen och syret.

Skriv en kommentar