Grundläggande data om krom

  ››  Klicka här för att läsa mer om krom

Engelskt namn
Chromium
Kemiskt tecken
Cr
Atomnummer
24
Grupp
6
Period
4
Relativ atommassa
Atommassa
51.9961 u
Densitet
7200 kg/m3
Smältpunkt
2160 K   (1887 ℃)
Kokpunkt
2915 K   (2642 ℃)
8.5 Mohs
Upptäckt år
1798
Upptäckt av
Louis Nicolas Vauquelin

Grundämnet krom (Cr)

Krom har den kemiska beteckningen Cr, och atomnummer 24. När krom kommer i kontakt med luft bildas ett tunt lager av oxid som skyddar kromet. Det är en hård och spröd metall med hög smältpunkt.

Krom upptäcktes i slutet av 1700-talet av en man vid namn Louis Nicolas Vauquelin. Då var det i ett annat material, men ett år senare lyckades han framställa krom i ren form. Det var dock först ungefär hundra år senare som man listade ut hur krom kunde utvinnas storskaligt. Idag framställer man krom ur ett mineral som heter kromit.

Kromet används ofta i olika legeringar för att förbättra eller förändra egenskaperna hos andra metaller. Stållegeringar med krom blir rostfria eller hårda. Det är också vanligt att göra kromdekorationer på bilar eller blanda krom i lacken. Andra användningsområden är som en del av katalysatorer, eller som pigment i färg och glasyr. Vissa av kromets komponenter är mycket färgstarka. Man kan också använda grundämnet vid garvning av läder.

Det är hittills oklart om krom har en biologisk roll. Någon sådan har inte kunnat fastställas. Organismer får vanligtvis i sig spår av krom från mat och vatten. Krom i större mängder verkar vara giftigt för de flesta organismer.

Skriv en kommentar