Grundämnen.com/ Periodiska systemet/32 - Germanium (Ge)

Grundämnet germanium (Ge)

Germanium är grundämne 32 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för germanium vilket betyder att germanium har trettiotvå protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för germanium är Geoch grundämnet hör till ämnesklassen halvmetaller.

Grundläggande data om germanium

  ››  Klicka här för att läsa mer om germanium

Engelskt namn
Germanium
Kemiskt tecken
Ge
Atomnummer
32
Grupp
14
Period
4
Relativ atommassa
Atommassa
72,63 u
Densitet
5320 kg/m3
Smältpunkt
1211 K   (938 ℃)
Kokpunkt
3100 K   (2827 ℃)
6 Mohs
Upptäckt år
1886
Upptäckt av
Clemens Winkler

Germanium har den kemiska beteckningen Ge och atomnummer 32. Germanium upptäcktes år 1886 av den tyska kemisten Clemens Winkel, men dess existens förutspåddes redan 1871 av Dmitrij Mendelejev – upphovsmannen till det periodiska systemet. Germanium är ett halvmetalliskt grundämne. Dess förekomst i naturen är sällsynt, men den går att utvinna bland annat ur mineralen argydorit, zinkmalm samt ur stenkol. Namnet kommer från det latinska ordet för Tyskland – Germania. Det är ett gråvitt, skört och kristalliskt ämne som liknar tenn.

I infraröd strålning är germanium och germaniumoxid transparenta, vilket kommer till användning i infraröddetektorer, mörkseendekameror och spektroskop. Ämnet är en så kallad halvledare och därför vanlig i elektroniska och optiska utrustningar såsom dioder, transistorer, lysrör, vidvinkelobjektiv och för linser i värmekameror. För människan anses germanium inte vara essentiell, det vill säga livsnödvändig, men ämnet har under senare år kommit att användas i naturläkemedel och kosttillskott och marknadsförs då som ett botemedel mot leukemi och lungcancer. Inga vetenskapliga bevis stödjer att det skulle göra nytta, utan att tillskotten i själva verket kan leda till allvarlig skada.

Skriv en kommentar