Grundämnen.com/ Periodiska systemet/104 - Rutherfordium (Rf)

Grundämnet rutherfordium (Rf)

Rutherfordium är grundämne 104 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för rutherfordium vilket betyder att rutherfordium har hundrafyra protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för rutherfordium är Rfoch grundämnet hör till ämnesklassen övergångsmetaller.

Grundläggande data om rutherfordium

  ››  Klicka här för att läsa mer om rutherfordium

Engelskt namn
Rutherfordium
Kemiskt tecken
Rf
Atomnummer
104
Grupp
4
Period
7
Relativ atommassa
Atommassa
267 u
Upptäckt år
1964
Upptäckt av
Joint Institute for Nuclear Research

Det syntetiska grundämnet rutherfordium (Rf) har atomnummer 104 och tillhör gruppen transuranerna. Rutherfodium upptäcktes år 1964 i Dubna vid ett institut där man höll på med kärnforskning. Det var genom att bombardera plutonium med neon-joner som ämnet framställdes. Senare bombarderade även en grupp amerikaner californium med kol, där de lyckades få fram ännu fler isotoper av grundämnet, utöver den som tagits fram i Dubna. Först ville sovjeterna döpa grundämnet, men amerikanerna tyckte att de skulle få döpa det eftersom de hade hittat flest isotoper. Slutligen beslutades det att grundämnet skulle döpas till rutherfordium, efter den kända fysikern Ernest Rutherford.

I och med att det är ett syntetiskt grundämne förekommer ämnet inte naturligt, utan man måste framställa det för att kunna använda det. Grundämnet rutherfordium är även radioaktivt. Det skulle vara en mycket tung metall med en hög densitet. Först och främst används grundämnet inom forskning, men ännu inte så mycket utanför detta område.

Skriv en kommentar