Grundläggande data om klor

  ››  Klicka här för att läsa mer om klor

Engelskt namn
Chlorine
Kemiskt tecken
Cl
Atomnummer
17
Grupp
17
Period
3
Relativ atommassa
Atommassa
35.453 u
Densitet
3.214 kg/m3
Smältpunkt
171.6 K   (-101.4 ℃)
Kokpunkt
239.1 K   (-33.9 ℃)
Upptäckt år
1774
Upptäckt av
Carl Wilhelm Scheele

Grundämnet klor (Cl)

Klor är ett grundämne som många känner till, bland annat för att en form av det är vad som ger simhallar sin karaktäristiska lukt. Detta är ett grundämne som tillhör halogenerna, och ofta är en beståndsdel i salter, även i det vanliga bordssaltet: natriumklorid eller koksalt. I ren form är klor en gas som luktar väldigt stark och är hälsofarlig, dock endast vid högre doser. Gasen reagerar väldigt snabbt och starkt när den kommer i kontakt med andra ämnen. Vissa av dessa reaktioner kan vara kraftiga, exempelvis kan explosion uppstå om klorgas kommer i kontakt med väte.

Två kemister har varit viktiga för klorets historia: svensken Carl Wilhelm Scheele och Humphry Davy. Det var Scheele som upptäckte klor när han studerade brunsten, men Davy var den som hävdade att det var ett grundämne och som gav kloret dess namn.

I olika föreningar har klor väldigt många användningsområden. En av de vanligaste formerna är kalciumhypoklorit. Det är detta ämne som används i simhallar och i vanligt dricksvatten för sin desinficerande effekt. Därför används det ofta i starka rengöringsmedel. Man kan också bleka kläder med kalciumhypoklorit. Natriumklorid är effektivt för att förhindra halka på vägar på vintern. Klor i olika föreningar är också viktigt för organismer.

Skriv en kommentar