Grundämnet terbium (Tb)

Terbium är grundämne 65 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för terbium vilket betyder att terbium har sextiofem protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för terbium är Tboch grundämnet hör till ämnesklassen lantanoider.

Grundläggande data om terbium

  ››  Klicka här för att läsa mer om terbium

Engelskt namn
Terbium
Kemiskt tecken
Tb
Atomnummer
65
Grupp
3
Period
6
Relativ atommassa
Atommassa
158,92535 u
Densitet
8219 kg/m3
Smältpunkt
1629 K   (1356 ℃)
Kokpunkt
3503 K   (3230 ℃)
Upptäckt år
1842
Upptäckt av
Carl Gustaf Mosander

Den kemiska beteckningen för terbium är Tb, och det har atomnummer 65 i det periodiska systemet. Grundämnet i sig är en silvervit sällsynt jordartsmetall, som är väldigt formbar. Den är så formbar att metallen kan skäras med kniv. Det är idag omöjligt att finna metallen i naturen, men i flertal mineraler såsom euxenit, gadolinit och cerite kan metallen hittas.

Metallen som en separat elementär förening upptäcktes av en svensk kemisk som hette Carl Mosander, år 1843 i Stockholm. I föreningen yttriumoxid, Y2O3, upptäcktes metallen terbium för första gången. Terbium är uppkallat efter byn Ytterby i Sverige.

Vad gäller användning i världen idag används det mycket i grön fosfor. Det brukar användas i bland annat lysrör och TV-rör. Terbium (grön fosfor) tillsammans med europium (blå fosfor) och trivalen europium (röd fosfor) brukar skapa ett högeffektivt vitt ljus som brukar användas i inomhusbelysning.

Skriv en kommentar