Grundämnen.com/ Periodiska systemet/110 - Darmstadtium (Ds)

Grundämnet darmstadtium (Ds)

Darmstadtium är grundämne 110 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för darmstadtium vilket betyder att darmstadtium har hundratio protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för darmstadtium är Dsoch grundämnet hör till ämnesklassen okända kemiska egenskaper.

Grundläggande data om darmstadtium

  ››  Klicka här för att läsa mer om darmstadtium

Engelskt namn
Darmstadtium
Kemiskt tecken
Ds
Atomnummer
110
Grupp
10
Period
7
Relativ atommassa
Atommassa
281 u
Upptäckt år
1994
Upptäckt av
Gesellschaft für Schwerionenforschung

Darmstadtium har den kemiska beteckningen Ds och atomnummer 110 i det periodiska systemet. Grundämnet darmstadtium är ett extremt radioaktivt syntetiskt element. Den stabilaste isotop av darmstadtium man känner till är darmstadtium-281, som har en halveringstid på ca.

Darmstadtium har inga stabila eller naturligt förekommande isotoper, men flera isotoper har syntetiserats i laboratorium. Ämnet skapades för första gången år 1994 den 9:e november, vid Institute for Heavy Ion Research (Gesellschaft für Schwerionenforschung) i Darmstadt som ligger i Tyskland. Detta upptäcktes av två personer, Peter Armbruster och Gottfried Münzenberg. Armbruster och Münzenberg bombarderade bly-208 med kärnor av nickel-62 i en jonaccelerator, man upptäckte då isotopen darmsatdtium-269.

I dagsläget används darmstadtium enbart för närvarande inom forskning.

Skriv en kommentar