Grundläggande data om guld

  ››  Klicka här för att läsa mer om guld

Engelskt namn
Gold
Kemiskt tecken
Au
Atomnummer
79
Grupp
11
Period
6
Relativ atommassa
Atommassa
196.966569 u
Densitet
19320 kg/m3
Smältpunkt
1336 K   (1063 ℃)
Kokpunkt
3090 K   (2817 ℃)
2.5 Mohs
Upptäckt år
ca. 6000 fvt
Upptäckt av
Folkslag i forntida mellanöstern

Grundämnet guld (Au)

Ett av de mest välkända och omtyckta grundämnena är guld. Atomnumret är 79, vilket betyder att guld har 79 protoner i atomkärnan. Guld är en metall och återfinns relativt långt till höger i det periodiska systemet, i samma grupp som bl.a. koppar och silver.

Historik, namn och beteckning

Det är okänt vem som upptäckte grundämnet guld, då det har använts av människor i flera tusen år. Den kemiska beteckningen för guld är Au, vilket kommer från det latinska ordet aurum, guld. Ordet "guld" tros ha influerats både från ett anglosaxiskt ord "gold" och från sanskrit "jval".

Förekomst

Grundämnet guld förekommer i naturen och finns både i ådror i berggrunden, och som klumpar och korn i jord och mark. Ofta utvinns även guld ur gruvor.

Egenskaper

I samma grupp i periodiska systemet som guld återfinns, ingår även koppar och silver. Denna grupp kallas för ädelmetaller. Guld reagerar inte med syror på samma sätt som andra metaller gör. Grundämnet guld är inte heller giftigt för människor och ger ingen speciell smak. Metallen guld är mjuk och lätt att bearbeta och har även en tilltalande, blank gulskimrande yta.

Användning

Det mest kända användningsområdet för guld som valuta, där guld är en mycket viktig metall. Guld anses ofta vara en av de mer stabilare investeringarna man kan göra, här kan du se dagens guldpris och även se hur priset har ändrats genom åren.

Guld är även vanligt att man använder i smycken, detta på grund av formbarheten och den vackra glänsande ytan. Många människor har också guld i munnen i form av fyllningar för att laga hål. Som metall leder guld ström mycket bra, vilket gör att guld används inom elektronik. Metallen guld leder också värme bra, och ett användningsområde är därför för att reflektera bort värme från rymdfarkoster och satelliter.

Skriv en kommentar