Grundläggande data om natrium

  ››  Klicka här för att läsa mer om natrium

Engelskt namn
Sodium
Kemiskt tecken
Na
Atomnummer
11
Grupp
1
Period
3
Relativ atommassa
Atommassa
22.98976928 u
Densitet
971 kg/m3
Smältpunkt
371 K   (98 ℃)
Kokpunkt
1156 K   (883 ℃)
0.52 Mohs
Upptäckt år
1807
Upptäckt av
Humphry Davy

Grundämnet natrium (Na)

Grundämnet Natrium (Na) är mjukt, metalliskt och tillhör en grupp som kallas för alkalimetaller. Alkalimetallerna har gemensamt att de endast har en valenselektron då de innefattar grupp 1 i det periodiska systemet. De har hög elektrisk ledningsförmåga och är alla silverfärgade med en metallglans. Då natrium är väldigt reaktivt med andra ämnen så brukar det oftast vara i form av olika slags salter, och salterna är mycket viktiga för jordelivet. Exempelvis så är det natriumjonen Na+ som finns i havsvatten och gör havet salt, vilket är nödvändigt för att döda bakterier och annat. Människor behöver också få i sig en viss mängd salt varje dag för att må bra, då deras celler är i behov av det. Dess aggregationstillstånd är fast och till utseendet så är natrium silvervit.

Det var år 1807 som natrium för första gången lyckades framställas i ren form, och detta utav en engelsman vid namn Humphry Davy. Detta gjorde han genom att han i en platinasked elektrolyserade smält natriumhydroxid.

Natrium är väldigt vanligt förekommande ute naturligt i naturen, och det är faktiskt till och med det sjätte vanligaste ämnet i jordskorpan. Det finns som sagt även i stora mängder i havet då det är i form av natriumklorid. Grundämnet finns också i alla stjärnor ute i rymden och i solen.

Skriv en kommentar