Grundläggande data om krypton

  ››  Klicka här för att läsa mer om krypton

Engelskt namn
Krypton
Kemiskt tecken
Kr
Atomnummer
36
Grupp
18
Period
4
Relativ atommassa
Atommassa
83.798 u
Densitet
3.74 kg/m3
Smältpunkt
116.6 K   (-156.4 ℃)
Kokpunkt
119.8 K   (-153.2 ℃)
Upptäckt år
1898
Upptäckt av
William Ramsay and Morris Travers

Grundämnet krypton (Kr)

Kryptonit må vara något som bara existerar i Marvels universum, men krypton är ett grundämne som är helt verkligt, och som finns i luften. Luften i jordens atmosfär består till största av kväve, följt av syre. Endast ca. 1% av vanlig luft utgörs av ädelgaserna, varav krypton är en av dem. Den dominerande ädelgasen är dock argon, medan krypton bara utgör en mycket liten del av vanlig luft.

I det periodiska systemet har krypton 36 som sitt atomnummer och det kemiska tecknet är Kr. I slutet av 1800-talet kände man till ädelgaserna argon och helium. Det var under denna period som de brittiska kemisterna Morris William Travers och William Ramsay lyckades påvisa existensen av krypton genom ett ganska komplext experiment med flytande luft. Samma forskare upptäckte även neon, som också är en av ädelgaserna.

Ädelgaser används bland annat till belysning. Heliumlampor och neonskyltar är vanliga, men även krypton används, då främst i glödlampor. De två senare används dock mindre på senare år på grund av miljöskäl. Krypton används även inom fotografering.

Mellan 1960 och 1983 användes en särskild krypton-isotop, krypton-86, för att definiera hur lång en meter är (antal våglängder av ljus som emitterades av den specifika isotopen).

Krypton är färglös, luktlös, smaklös och radioaktiv.

Skriv en kommentar