Grundämnet rodium (Rh)

Rodium är grundämne 45 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för rodium vilket betyder att rodium har fyrtiofem protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för rodium är Rhoch grundämnet hör till ämnesklassen övergångsmetaller.

Engelskt namn
Rhodium
Kemiskt tecken
Rh
Atomnummer
45
Grupp
9
Period
5
Relativ atommassa
Atommassa
102,90550 u
Densitet
12410 kg/m3
Smältpunkt
2239 K   (1966 ℃)
Kokpunkt
4000 K   (3727 ℃)
6 Mohs
Upptäckt år
1804
Upptäckt av
William Hyde Wollaston

Grundämnet rodium har den kemiska beteckningen Rh och atomnummer 45, rodium är en metall. Eftersom rodium är en metall ser den ut som en typisk sådan, det vill säga silverfärgad. Metallen rodium utmärker sig genom att vara hårdare än många andra metaller samt ovanligt glänsande. Rodium har även en mycket bra ledande förmåga när det gäller elektricitet.

Namnet rodium kommer från det grekiska ordet rhodos, som betyder ros, på grund av den röda färg som olika salter (föreningar) av rodium har. Ämnet upptäcktes år 1803 av den engelske kemisten William Hyde Wollaston i samband med att han även hade upptäckt grundämnet Palladium.

Det går att hitta rodium i naturen i sand, i floder eller i koppar-nickel-ådror i gruvor, även om metallen är sällsynt. På grund av att metallen är så glänsande används den ofta för att plätera smycken. Även elektronikkomponenter pläteras med rodium för att öka ledningsförmågan. Den reflekterande förmågan utnyttjas även i optiska fibrer och speglar. Slutligen kan rodium även användas som katalysator vid t.ex. avgasrening.

Skriv en kommentar