Grundämnet europium (Eu)

Europium är grundämne 63 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för europium vilket betyder att europium har sextiotre protoner i sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för europium är Eu och grundämnet hör till ämnesklassen lantanoider.

Grundläggande data om europium

  ››  Klicka här för att läsa mer om europium

Engelskt namn
Europium
Kemiskt tecken
Eu
Atomnummer
63
Grupp
3
Period
6
Relativ atommassa
Atommassa
151,964 u
Densitet
5260 kg/m3
Smältpunkt
1099 K   (826 ℃)
Kokpunkt
1712 K   (1439 ℃)
Upptäckt år
1901
Upptäckt av
Eugène-Anatole Demarçay

Allmänt om grundämnet europium

Det silverglänsande grundämnet europium är en ovanlig metall som man inte hittar i egen form i naturen, på grund av att det reagerar så lätt med både luft och vatten. Europium är faktiskt den lantanoid som är den mest reaktiva, samt även den mjukaste - man kan göra avtryck i den med en fingernagel.

Kort historik om europium

Man skulle kunna säg att europium upptäcktes av tre personer. Först hittade den brittiske kemisten William Crookes i slutet av 1880-talet en ny spektrallinje i ett mineral, denna visade sig senare höra till just europium. År 1890 renframställde sedan den franske kemisten Paul-Émile Lecoq de Boisbaudran ett material som hade de distinkta spektrallinjer som finns hos europium, men det var inte förrän 1901 som europium senare kunde isoleras av en annan fransk kemist vid namn Eugene-Anatole Demarcay. Grundämnet döptes sedan till europium, efter kontinenten Europa.

Europiums egenskaper, framställning och användning

Framför allt används europium i lysämnen, det vill säga material som flourescerar när de lyses på med ultraviolett ljus eller bestrålas med elektroner. Faktum är att det finns små mängder av europium i eurosedlar, i syfte att användas som en säkerhetsdetalj. Under ultraviolett ljus avger sedlarna nämligen flourescerande ljus i tre olika färger, europium ansvarar för en av dessa - ganska passande med tanke på grundämnets namn.

Europium har också förmågan att det är mycket bra på att absorbera spridda neutroner, vilket är en egenskap som är väldigt nyttig i kärntekniska sammanhang som till exempel kärnreaktorer.

Eurosedlar innehåller lysämne av europium

Små mängder av europium används som lysämne (flourescerande material) i bland annat eurosedlar.


Skrivet av Stefan Johansson
Texten uppdaterades senast 2019-09-30


Skriv en kommentar