Grundläggande data om silver

  ››  Klicka här för att läsa mer om silver

Engelskt namn
Silver
Kemiskt tecken
Ag
Atomnummer
47
Grupp
11
Period
5
Relativ atommassa
Atommassa
107.8682 u
Densitet
10500 kg/m3
Smältpunkt
1234 K   (961 ℃)
Kokpunkt
2466 K   (2193 ℃)
2.5 Mohs
Upptäckt år
ca. 5000 fkr

Grundämnet silver (Ag)

Silver är ett grundämne som man kan hitta i naturen och det är förhållandevis vanligt. Det har en förkortning på Ag som kommer från dess latinska namn argentum. Metallen är välkänd för gemene man och allt som oftast använder man den i smyckestillverkning. Med sin metalliska skinande och härliga glans är den tillsammans med guld förmodligen den vanligast förekommande metallen i olika smycken. Den kan också användas när det kommer till ledning av elektricitet. Då metallen har en väldigt låg resistans är den utmärkt att använda till det sistnämnda.

När det kommer till smycken och andra värdeföremål finns det olika grader av fint silver. Den allra finaste graden av silver kallas sterlingsilver. När man hör detta kan man förstå att föremålet måste vara väldigt värdefullt. Sterlingsilver består till 92% av silver och de andra procenten utgörs av olika andra metaller. För att få kallas silver skall silverhalten i metallen upgå till minst 83%.

Förr i tiden ansågs silver vara en lika värdefull metall som guld. Nu för tiden har guldet ett högre värde och guldet ses som mer värdefullt än silvret, vilket är första gången i historien. Silver har nummer 47 i det periodiska systemet och tillhör grupp nummer 11.

Skriv en kommentar