Grundläggande data om erbium

  ››  Klicka här för att läsa mer om erbium

Engelskt namn
Erbium
Kemiskt tecken
Er
Atomnummer
68
Grupp
3
Period
6
Relativ atommassa
Atommassa
167.259 u
Densitet
9000 kg/m3
Smältpunkt
1795 K   (1522 ℃)
Kokpunkt
2783 K   (2510 ℃)
Upptäckt år
1842
Upptäckt av
Carl Gustaf Mosander

Grundämnet erbium (Er)

Erbium har den kemiska beteckningen Er och atomnummer 68. Erbium är ett grundämne som tillhör gruppen lantanoider i det periodiska systemet. Gruppen har fått sitt namn efter ett annat ämne som ingår i gruppen, nämligen lantan. Det hör inte till vanligheterna att stöta på erbium. Faktum är att det är ett av de mest sällsynta grundämnen som finns. Endast i mycket liten omfattning påträffas det i jordskorpan och i ännu mindre kvantitet förekommer det i olika föreningar i atmosfären.

Ämnet upptäcktes 1843 av den svenske vetenskapsmannen Carl Gustaf Mosander. Platsen där ämnet upptäcktes är Ytterby gruva som ligger i Stockholms skärgård. I kemins värld är denna plats mycket speciell. Anledningen till att just denna gruva är något av ett kemins Mekka är att det är den plats som givit namn åt flest grundämnen i det periodiska systemet, varav erbium alltså är ett.

I modern tid har erbium ingen given plats inom industrin, men eftersom ämnet förekommer i en del bergarter kan man räkna med att många byggnader som är konstruerade av sten har en del erbium i sig.

Skriv en kommentar