Grundämnen.com/ Periodiska systemet/101 - Mendelevium (Md)

Grundämnet mendelevium (Md)

Mendelevium är grundämne 101 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för mendelevium vilket betyder att mendelevium har hundraen protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för mendelevium är Mdoch grundämnet hör till ämnesklassen aktinoider.

Grundläggande data om mendelevium

  ››  Klicka här för att läsa mer om mendelevium

Engelskt namn
Mendelevium
Kemiskt tecken
Md
Atomnummer
101
Grupp
3
Period
7
Relativ atommassa
Atommassa
258 u
Upptäckt år
1955
Upptäckt av
Lawrence Berkeley National Laboratory

Grundämnet mendelevium upptäcktes 1955 i USA av Glenn T. Seaborg och klassas som ett radioaktivt syntetiskt grundämne. Det framställdes i en kärnreaktor. Ämnet förekommer inte naturligt, men man vet att det producers som en följd av supernovor. Mendelevium har atomnummer 101 i det periodiska systemet och tillhör gruppen aktinoider, som är en slags övergångsmetall. Det innebär att ämnet sönderfaller till ett nytt grundämne.

Då atomnumret är högre än uran kallas mendelevium för transuran. De flesta transuraner är mycket kortlivade och sönderfaller snabbt till ett annat grundämne. Mendelevium har 16 isotoper där den mest stabila har en halveringstid på 51 dagar och den mest instabila 1.27 timmar. Det finns ännu inget känt användningsområde för mendelevium.

Skriv en kommentar