Grundläggande data om rubidium

  ››  Klicka här för att läsa mer om rubidium

Engelskt namn
Rubidium
Kemiskt tecken
Rb
Atomnummer
37
Grupp
1
Period
5
Relativ atommassa
Atommassa
85.4678 u
Densitet
1530 kg/m3
Smältpunkt
312 K   (39 ℃)
Kokpunkt
974 K   (701 ℃)
0.3 Mohs
Upptäckt år
1861
Upptäckt av
Robert Bunsen and Gustav Kirchhoff

Grundämnet rubidium (Rb)

Rubidium har den kemiska beteckningen Rb och atomnummer 37. Rubidium är ett mycket sällsynt grundämne vars namn har betydelsen mörkröd. Grundämnet upptäcktes för första gången år 1861 av Gustav Kirchhoff och Robert Bunsen, genom användandet av spektroskopi. De döpte grundämnet till Rubidium på grund av de mörkröda skiftningarna i strålningen ifrån grundämnen. Bunsen var även den första som framställde metalliskt Rubidium.

Man utnyttjar Rubidium och använder sig av det i oscillatorer till atomur då Rubidiumbaserade oscillatorer är mycket billigare att använda sig av än Censiumbaserade. Tilläggas bör dock att Rubidium inte är lika stabilt som censium. Rubidiumhalider har även använts inom medicinen för att motverka depressioner och rubidiumklorid används i bensin.

Detta grundämne brukar upptäckas som kristaller i olika himlakroppar. Cirka 25 procent av alla rubidiumkroppar är dessutom aktiva isotoper. Man kan även bestämma ålder på olika meteoriter med hjälp av de olika halterna av isotoper som finns i dem. Grundämnet Rubidium är då vanligtvis en av de isotoper som man finner.

Skriv en kommentar