Grundämnet gallium (Ga)

Gallium är grundämne 31 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för gallium vilket betyder att gallium har trettioen protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för gallium är Gaoch grundämnet hör till ämnesklassen övriga metaller.

Grundläggande data om gallium

  ››  Klicka här för att läsa mer om gallium

Engelskt namn
Gallium
Kemiskt tecken
Ga
Atomnummer
31
Grupp
13
Period
4
Relativ atommassa
Atommassa
69,723 u
Densitet
5910 kg/m3
Smältpunkt
303 K   (30 ℃)
Kokpunkt
2676 K   (2403 ℃)
1,5 Mohs
Upptäckt år
1875
Upptäckt av
Lecoq de Boisbaudran

Gallium upptäcktes under mitten av 1870-talet av Paul Émile Lecoq de Boisbaudran, en fransk vetenskapsman som bedrev forskning på mineralerna i bergskedjan Pyrenéerna. Han gav ämnet namnet gallium eftersom Gallien var det latinska namnet på Frankrike under romarrikets tid.

Gallium ett relativt ovanligt ämne, på flera sätt. Först och främst är gallium sällsynt att träffa på i jordskorpan. Endast i de bergsmarker där man också hittar aluminium och zink kan man förvänta sig att finna ca 15 gram gallium per ton berg. Men gallium är också ovanligt på ett annat sätt, ämnet har nämligen en smältpunkt på ca 30 °C. Det innebär att det i rumstemperatur ser ut som man kan förvänta sig att en metall ska se ut (glänsande och hård), men att när det hanteras med till exempel händerna antar flytande form på grund av kroppsvärmen från den som hanterar det.

Skriv en kommentar