Grundämnet bohrium (Bh)

Bohrium är grundämne 107 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för bohrium vilket betyder att bohrium har hundrasju protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för bohrium är Bhoch grundämnet hör till ämnesklassen övergångsmetaller.

Grundläggande data om bohrium

  ››  Klicka här för att läsa mer om bohrium

Engelskt namn
Bohrium
Kemiskt tecken
Bh
Atomnummer
107
Grupp
7
Period
7
Relativ atommassa
Atommassa
270 u
Upptäckt år
1981
Upptäckt av
Gesellschaft für Schwerionenforschung

Det syntetiska grundämnet bohrium (Bh) hette tidigare unnilseptium, men har numera fått det permanenta namnet bohrium. Bohrium är radioaktivt och tillhör de så kallade övergångsmetallerna, och detta är det dyraste ämnet som går att värdera. I och med att det är ett syntetiskt ämne går det endast att framställa i laboratorium då det ännu inte har upptäckts i naturen.

Det var år 1981 som Peter Armbruster upptäckte det tillsammans med sitt forskarteam. Det är fortfarande okänt hur det ser ut utseendemässigt, men troligtvis är det metalliskt silvrigt, grått eller vitt. Den första isotopen som syntetiserades var 262Bh, men det finns ytterligare 10 till kända isotoper. Den isotop med längst halveringstid är 270Bh som har en halveringstid om ungefär 1 minut.

Skriv en kommentar