Grundämnen.com/ Periodiska systemet/46 - Palladium (Pd)

Grundämnet palladium (Pd)

Palladium är grundämne 46 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för palladium vilket betyder att palladium har fyrtiosex protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för palladium är Pdoch grundämnet hör till ämnesklassen övergångsmetaller.

Grundläggande data om palladium

  ››  Klicka här för att läsa mer om palladium

Engelskt namn
Palladium
Kemiskt tecken
Pd
Atomnummer
46
Grupp
10
Period
5
Relativ atommassa
Atommassa
106,42 u
Densitet
12020 kg/m3
Smältpunkt
1825 K   (1552 ℃)
Kokpunkt
3200 K   (2927 ℃)
4,75 Mohs
Upptäckt år
1803
Upptäckt av
William Hyde Wollaston

Palladium upptäcktes för över tvåhundra år sedan, närmare bestämt år 1803. Det var naturforskaren Francis Wollaston som gjorde upptäckten. Ämnet uppkallades efter en astroid vid namn pallas, vilken upptäcktes året innan.

Ämnet tillhör gruppen platinametaller och är ett metalliskt grundämne. En utmärkande egenskap för palladium är att ämnet är mycket korrosionsbeständigt. Det räknas som en ädelmetall och angrips inte av varken luft eller svavelväte, men upplöses helt av salpetersyra. Smältpunkten på palladium uppgår till imponerande 1555 ℃.

Palladium förekommer naturligt i flodsandsavlagringar i Ryssland och Brasilien. Palladium är silvervitt och en metall som är väldigt svår att smida. Endast ett fåtal smeder i Sverige behärskar den tekniken. Att ha en ring eller halsband i Palladium är oerhört tacksamt som konsument, då ämnet är väldigt slitstarkt och det repar inte lika lätt som exempelvis platina.

Skillnaden mellan platina och palladium kan vara svårt att avgöra för blotta ögat, framförallt för ett otränat öga. Men generellt sett går det att skilja det åt, då palladium är ett relativt lätt material.

Skriv en kommentar