Grundämnen.com/ Periodiska systemet/115 - Moscovium (Mc)

Grundämnet moscovium (Mc)

Moscovium är grundämne 115 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för moscovium vilket betyder att moscovium har hundrafemton protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för moscovium är Mcoch grundämnet hör till ämnesklassen okända kemiska egenskaper.

Grundläggande data om moscovium

  ››  Klicka här för att läsa mer om moscovium

Engelskt namn
Moscovium
Kemiskt tecken
Mc
Atomnummer
115
Grupp
15
Period
7
Relativ atommassa
Atommassa
289 u
Upptäckt år
2003
Upptäckt av
Joint Institute for Nuclear Research och Lawrence Livermore National Laboratory

Grundämnet Moscovium är ett supertungt syntetiskt grundämne som är extremt radioaktivt. Att ett grundämne är syntetiskt innebär att det inte går att finna naturligt, utan måste framställas i ett laboratorium.

Tidigare kallades moscovium för ununpentium (Uup), vilket var dess systematiska grundämnesnamn. Det var inte förrän i slutet av november 2016 som moscovium fick sitt namn Moscovium. Namnet Moscovium har sitt ursprung i den ryska regionen Moscow Oblast.

Grundämnet framställdes för första gången den 1 februari år 2004 av amerikanska samt ryska fysiker, genom att de bombarderade americium-243 med kalcium-48. De lyckades då framställa fyra moscovium-atomer. Atomerna sönderföll dock till nihonium på bara några få bråkdelar av en sekund, vilka i sin tur existerade i ca. 1,2 sekund för att sedan sönderfalla till andra grundämnen.

Utseendemässigt är moscovium troligtvis metallisk med silvervit eller grå färg.

Skriv en kommentar