Grundämnen.com/ Periodiska systemet/102 - Nobelium (No)

Grundämnet nobelium (No)

Nobelium är grundämne 102 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för nobelium vilket betyder att nobelium har hundratvå protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för nobelium är Nooch grundämnet hör till ämnesklassen aktinoider.

Grundläggande data om nobelium

  ››  Klicka här för att läsa mer om nobelium

Engelskt namn
Nobelium
Kemiskt tecken
No
Atomnummer
102
Grupp
3
Period
7
Relativ atommassa
Atommassa
259 u
Upptäckt år
1966
Upptäckt av
Joint Institute for Nuclear Research

Det instabila och radioaktiva grundämnet Nobelium (No) har atomnummer 102 och är uppkallat efter den välkände svenskbördige Alfred Nobel, som är upphovsmannen till dynamit. Nobelium tillhör gruppen aktiniderna och är en transuran, vilket innebär att det ej förekommer naturligt i naturen utan måste framställas på konstgjord väg genom kärnreaktioner. Det var år 1957 som Nobelinstitutet i Sverige hävdade att de hade framställt grundämnet, som de döpte till Nobelium. Detta gjordes genom att bombardera curium med kärnor från kol 13, men detta tillbakavisades. Senare lyckades en annan grupp från Berkley framställa en syntes och detta skedde även senare i Dubna år 1966. Den i Dubna var den första riktigt säkra syntesen man dittills lyckats få fram.

Hittills är Nobelium inte så välkänt. Man har endast lyckats upptäcka 10 isotoper av det, och man är inte heller så säker på dess egenskaper, så som utseende, densitet mm. Dock har man kunnat förutsäga vissa av dem.

Skriv en kommentar