Grundämnet hafnium (Hf)

Hafnium är grundämne 72 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för hafnium vilket betyder att hafnium har sjuttiotvå protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för hafnium är Hfoch grundämnet hör till ämnesklassen övergångsmetaller.

Grundläggande data om hafnium

  ››  Klicka här för att läsa mer om hafnium

Engelskt namn
Hafnium
Kemiskt tecken
Hf
Atomnummer
72
Grupp
4
Period
6
Relativ atommassa
Atommassa
178,49 u
Densitet
13290 kg/m3
Smältpunkt
2420 K   (2147 ℃)
Kokpunkt
5700 K   (5427 ℃)
5,5 Mohs
Upptäckt år
1922
Upptäckt av
Dirk Coster och George de Hevesy

Allmänt om egenskaper och användning av hafnium

Hafnium är en grå-/silverglänsande metall som är mycket motståndskraftig mot korrosion. Metallen i sig är inte särskilt sällsynt, men är ändå relativt svår att framställa på grund av att den är väldigt lik zirkonium. Båda dessa grundämnen förekommer ofta gemensamt i olika zirkoniummineral såsom t.ex. zirkon.

Hafnium är särskilt bra på att absorbera neutroner, och används därför ibland i styrstavar som används i kärnkraftverk. Hafnium används också i vissa speciallegeringar som används inom t.ex. rymdfarten och datorindustrin, framför allt har det visat sig att hafnium är användbart vid utveckling av processorer till datorer.

Kort historik om hafnium

Hafnium förutspåddes redan år 1869 av det periodiska systemets grundare, Dmitrij Mendelejev. Men det skulle dröja ända till 1922 innan den nederländske fysikern Dirk Coster och den ungerska kemisten George de Hevesy lyckades isolera och identifiera grundämnet. De gjorde detta i Köpenhamn i Danmark, vartefter man sedan valde att döpa grundämnet efter det latinska namnet på Köpenhamn som är Hafnia.


Skrivet av Stefan Johansson
Texten uppdaterades senast 2019-10-17


Skriv en kommentar