Grundläggande data om platina

  ››  Klicka här för att läsa mer om platina

Engelskt namn
Platinum
Kemiskt tecken
Pt
Atomnummer
78
Grupp
10
Period
6
Relativ atommassa
Atommassa
195.084 u
Densitet
21450 kg/m3
Smältpunkt
2042 K   (1769 ℃)
Kokpunkt
4100 K   (3827 ℃)
4.3 Mohs
Upptäckt år
1748
Upptäckt av
Antonio de Ulloa

Grundämnet platina (Pt)

Platina har den kemiska beteckningen Pt och atomnummer 78. Platina är en metall som är en del av gruppen tunga platinametaller. Det är också klassat som en ädelmetall då den har oerhörd motståndskraft mot korrosion. Namnet platina är taget från spanskan och betyder litet silver. Platina har mycket låg reaktivitet. Idag utvinns den absoluta majoriteten av platina i Sydafrika, men metallen förekommer också i mindre koncentration i vissa typer av sand exempelvis i Sydamerika.

Det är en mycket dyr metall som främst används i legeringar med andra ämnen men användningsområdena är relativt breda. Det förekommer att man har platina i kemiska apparater, i smycken och inom tandindustrin. I smycken förekommer platina främst i exklusiva förlovnings- eller vigselringar. Vissa platinaföreningar används inom kemoterapin för att bota cancer. På grund av sin exklusivitet och höga pris är det också vissa som investerar i platina, liksom vissa investerar i guld, men priset på platina fluktuerar mycket kraftigare än det för guld.

Platina har en mycket gammal historia bland ursprungsbefolkningen i Central- och Sydamerika. I Europa nämndes platina för första gånger i skrift år 1557 av en italiensk humanist. Flera studier genomfördes för att bevisa platinas existens men inte förrän 1803 lyckades man säkert identifiera vad metallen var. En pionjär inom forskningen var bland annat svenske Henrik Teofilus Scheffer.

Skriv en kommentar