Grundämnen.com/Periodiska systemet/64 - Gadolinium (Gd)

Grundläggande data om gadolinium

  ››  Klicka här för att läsa mer om gadolinium

Engelskt namn
Gadolinium
Kemiskt tecken
Gd
Atomnummer
64
Grupp
3
Period
6
Relativ atommassa
Atommassa
157.25 u
Densitet
7900 kg/m3
Smältpunkt
1585 K   (1312 ℃)
Kokpunkt
3300 K   (3027 ℃)
Upptäckt år
1880
Upptäckt av
Jean Charles Galissard de Marignac

Grundämnet gadolinium (Gd)

Grundämnet gadolinium har förkortningen Gd och atomnummer 64. Gadolinium är en sällsynt jordartsmetall som är silvervit. I naturen hittas grundämnet i kombinerad saltform.

År 1880 upptäcktes gadolinium spektroskopiskt för första gången av Jean Charles Galissard de Marignac. Det han gjorde var att separera gadolinium från mineralet gadolinit. År 1886 isolerades metallen av Paul-Émile Lecoq de Boisbaudran. Grundämnet namngavs sedan efter den finländska kemisten Johan Gadolin.

Gadoliniummetall har metallurgiska egenskaper, med så lite som 1 % gadolinium kan man förbättra bearbetbarheten samt motståndskraften mot hög temperatur i bland annat järn, krom och andra relaterade legeringar. Som en metall har grundämnet även en hög förmåga att absorbera neutroner, och brukar därför användas som avskärmning i kärnreaktorer och neutronradiografi. Som de flesta sällsynta jordartsmetaller, bildar grundämnet trivalenta joner som har fluorescerande egenskaper. Gadolinium(III)-salter har därför i olika applikationer använts som grön fosfor.

Skriv en kommentar