Grundämnen.com/ Periodiska systemet/70 - Ytterbium (Yb)

Grundämnet ytterbium (Yb)

Ytterbium är grundämne 70 i periodiska systemet, detta tal är även atomnumret för ytterbium vilket betyder att ytterbium har sjuttio protoneri sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för ytterbium är Yboch grundämnet hör till ämnesklassen lantanoider.

Grundläggande data om ytterbium

  ››  Klicka här för att läsa mer om ytterbium

Engelskt namn
Ytterbium
Kemiskt tecken
Yb
Atomnummer
70
Grupp
3
Period
6
Relativ atommassa
Atommassa
173,054 u
Densitet
6570 kg/m3
Smältpunkt
1097 K   (824 ℃)
Kokpunkt
1467 K   (1194 ℃)
Upptäckt år
1878
Upptäckt av
Jean Charles Galissard de Marignac

Ytterbium är ett grundämne som tillhör gruppen lantanoider och är en jordartsmetall. Den har atomnummer 70 och kemisk beteckning Yb. Ytterbium är en tungmetall som dock inte är särskilt toxisk. Den har faktiskt fått sitt namn efter Ytterbygruvan utanför Stockholm. Det var år 1878 som den schweiziska kemisten Jean Charles Galissard de Marignac lyckades isolera ytterbium.

Ytterbium är en ljus, silverfärgad metall som är mjuk och smidig. Det är en dyr metall: ett gram kostar ungefär sjutusen kronor, tjugo gånger mer än guld! Denna metall är väldigt sällsynt i naturen, men den industriella tillverkningen uppgår till ungefär 50 ton per år. Den kan användas för att legera stål och göra stålet starkare genom att öka finkornigheten. En isotop från ytterbium används i portabla röntgenapparater för att på så sätt eliminera behovet av strömkälla.

En stor fördel med ytterbium är att den inte är toxisk för växter och djur. Det pågår forskning för att använda ytterbium som katalysator inom industrin istället för gamla sådana som är giftiga och förorenande.

Skriv en kommentar